Bu familyadaki kertenkelerin hepsinde 4 bacak ve her bacakta da beş parmak bulunur. Genellikle küçük ve orta boyda kertenkelelerdir. Çoğunun boyu 20-25 cm olmakla birlikte az da olsa 40-45 cm. olabilen türleri de vardır. İstisnai olarak Afrika ve Güneybatı Avrupa'da yalıyan Lacerta lepida 60-75 cm. boya ulaşabilir.
Başları simetrik plaklarla örtülüdür, genellikle serbest göz kapakları vardır, bazılarının alt göz kapağında yarı saydam bir kısım bulunur, bazılarındaysa iki göz kapağı tamamen birleşmiş ve saydam bir kapsül halini almıştır (Yılan gözü gibi). Göz bebekleri yuvarlaktır ve hepsinde kulak deliği bulunur. Dilleri uzunca yapılı uç kısmı ise çatallıdır. Bazılarında sırt pulları birbirini örter, bir kısmında tanecikler hakinde olup yan yana bulunur. Karın tarafında genelde plaklar bulunur. Arka bacakların alt kısımlarında femoral delikler bulunur.
Yalnız Eski dünyada bulunan bu familya Asya, Avrupa, Afrika (Madagaskar hariç) kıtalarında bulunur. Avustralya ve Amerika kıtalarında ise bulunmaz. Yaklaşık 22 cins 150 kadar tür içeren bu familyadan Türkiye'de 12 cinsi bulunur.
1) Alt ve üst
göz kapakları birleşerek, yılan gözü gibi, yuvarlak ve saydam
bir kapsül haline gelmiş.
Occipital
plak var.
Ophisops elegans
2)
Hareketli göz kapakları var,
2.1) Occipital plak
yok
2.1.1) Occipital plak yok. Arka ayak 4. parmağın yantarafında belirgin bir biçimde görülebilen tarak şeklinde bir sıra pul bulunur. Acanthodactylus
2.1.2) Occipital plak yok. Arka ayağın 4. parmağında tarak şeklinde pular yok. Eremias
2.1.3)
Occipital plak yok yada çok küçük, Baş yüksek rostral kısım
kısa ve küt. Mesalina
2.2.1 Occipital plak var. Lacerta / Podarcis/ Darevskia / Apathya / Parvilacerta / Anatololacerta / Phoenicolacerta / Timon cinsleri.