Acanthodactylus


Arka ayağın 4. parmağın dış tarafında çok belirgin görülebilen bir sıra tarak şeklinde dikenler vardır, subdigital pullar karinalıdır. Occipital plak bulunmaz veya kalıntı halindedir. Başın üzerinde on kısıma dağru uzunlamasına bir çukurluk bulunmaktadır. Alt göz kapağı pullu yapıdadır, collare belirgincedir.

Türkiye'de üç türü bulunur.



Kulak ön kenarı çıkıntılıdır. Temporal bölgenin altında kalan pulların sayısı 88-139 arasında değişir bu pullar büyük ve karinalıdır. Femoral delikler 16-27 arası Dorsalia 38-43'dür. Sırt grimsi açık kahve rengi.
Acanthodactylus boskianus


Kulak ön kenarı çıkıntılı değildir. Temporal bölgenin altında kalan pulların sayısı 88-190 arasında değişir bu pullar küçük ve karinasızdır. Femoral delikler 22-29 arası Dorsalia 43-64'dür. Sırt yeşilimsi gri koyu kahve rengi.
Acanthodactylus schreiberi

Tombul ve iri yapılı Sırt rengi zeminde açık yada koyu gri ve üzerinde açıklı koyulu lekeler bulunur. Koyu renkli leheler sırtın iki yanında daha sık tam ortasında ise seyrek olacak şekilde 3 sıralıdır. Bazı numunelerde açık renkli gövde yanında sık ve düzensiz olarak bulunabil Siyah yada beyaz lekeler kuyruk üzerinde daha belirgindir ancak silik olarak bacak üstlerinde de vardır
Acanthodactylus harranensis


Lütfen sitedeki bilgilerden kısmen yada tamamen alıntı yaparken, kaynağını belirtelim, emeğe saygı duyalım.

Tür Menü'süne Dönmek İçin

Sürüngenler ile ilgili sormak istediğiniz herşey!