Acanthodactylus boskianus
Taraklı Kertenkele


Total uzunluk 24 cm kadardır, baş üzerinde uzunlamasına bir çukur bulunmaktadır. Occipital plak bulunmaz yada farkedilemeyecek kadar ufaktır. Arka ayakların 4. parmağının dış kenarında tarak biçiminde sıralanmış diken sırası bulunur. Femoral por sayısı 16-27 arasında değişmekte olup, Kulak deliğinin ön kısmında çıkıntı bulunur. Sayıları 88-139 arasında değişen ve temporal bölgenin altında bulunan pullar, büyük ve karinalıdır. Dorsal pulların sayısı 38-43 arasıdır. Ergin bireylerde sırt rengi grimsi açık kahverengidir. Genç bireylerde sırtta uzunlamasına 4-7 arası açık renk çizgi ve aralarında koyu renk şeritler bulunur, bu şeritlerin üzerinde bazen yuvarlak lekecikler de bulunabilir, yaş ilerledikçe bu çizgiler kaybolur ve siyah-beyaz lekecikler oluşur. Karın kısmı lekesiz beyazdır.

Seyrek otlu kısımlar seyrek çalılar ve makilik alanların bulunduğu kumluk alanlarda 1000 metre yükseğe kadar yaşar. Çok hızlı koştuğundan açık alanda yakalaması oldukça güçtür. Böcek ve lavralarıyla beslenir bir dişi 3-5 arası yumurta bırakır. Kuzey Afrika, Türkiye, Suriye, Irak'da yaşar. Güneydoğu Anadolu'nun Fırat Nehri kenarındaki kumsallarda yaşar (Birecik)

Ülkemizdeki Alttür Acanthodactylus boskianus euphraticus dur.Subocular plağın labial plağa temas etmesi ve supraocular plağın bölünük olması ile ayırdedilebilir.


Lütfen sitedeki bilgilerden kısmen yada tamamen alıntı yaparken, kaynağını belirtelim, emeğe saygı duyalım.

Acanthodactylus menüsüne dönmek için

Sürüngenler ile ilgili sormak istediğiniz herşey!