Varanus griseus
(DAUDIN) 1803

Başın üzeri yanyana dizilmiş küçük düz pullarla kaplıdır. Burun delikleri yarık biçiminde ve göze yakındır.



                                                                                    (Görüntüleri daha büyük görmek için üzerlerine tıklayınız)

Sırt pulları düz veya karinalı olabilir. Karın pulları, düz ve 110-125 adet enine sıralıdır.
Kuyruk, baş gövde uzunluğunun 1.5 katı kadardır.

Sırt zemin rengi değişkendir. Genellikle gri veya sarımsı kahverengi veya sarımtırak gridir. Bunun üzerinde genelde enine sıralar halinde koyo şeritler bulunur. Genelde siyaha yakın olan bu şeritler, yaşlı bireylerde kaybolmaya eğilimindedir. Karın sarımsı bir renktedir.

Varanus griseus çöl veya çölümsü kurak bölgelerde yaşarlar,  kemirgen yuvalarını sığınak olarak kullanabildiği gibi kendileri de çukur kazabilirler. Ağaçlık yerlerde bu ağaç ve bitkilere de tırmanabilirler. Oldukça kızlı koşabilirler. Karasal yaşam sürmelerine rağmen suya da girebilirler.

Gündüzleri etkindirler, besinlerini kertenkele, yılan, kemiriciler, kuş ve sürüngen yumurtaları oluşturur. Bazı kendi türüne ait genç bireyleri yediği de görülebilir. Bir dişi 10-12 arası yumurta bırakır.


 Kuzey Afrika'dan Güneybatı Asya ve buradan Afganistan, Kazakistan, Pakistan'a kadar yayılırlar. Batı Hindistan'da bulunması da olasıdır. Ülkemizde Güneyde Suriye sınırında Ceylanpınar  ve Birecik'ten yakalanmış numuneler vardır. Bizdeki alttür Varanus griseus griseus'dur bu alttür Suriye ve Kuzey Afrika'ya kadar yayılmıştır. Diğer iki Alttür olan Varanus griseus caspius Hazar gölünün doğusu, İran ve Kazakistan'dır. Varanus griseus koniecznyi  ise Pakistan ve Kuzeybatı Hindistan'da bulunur.


Lütfen sitedeki bilgilerden kısmen yada tamamen alıntı yaparken, kaynağını belirtelim, emeğe saygı duyalım.
Varanidae Menü'süne Dönmek İçin

Sürüngenler ile ilgili sormak istediğiniz herşey!