Anguis fragilis LINNAEUS 1758
Yılan Kertenkele


Vücut silindir şeklinde ve bacaksızdır, hatta bu bacakların kalıntısı bile yoktur. Çeneler üzerinde konik ve uçları geriye doğru kıvrık sivri dişler bulunur. Pterygoid ve palatin kemikler üzerinde dişler yoktur. Burun deliği küçük nasal plak üzerinde bulunur. Occipital plak büyük ve belirgindir.

Kulak delikleri güçlükle fark edilir hatta bazen görülmez. Yılan gibi silindirik ve bacaksız bir yapısı olmasına rağmen yılan olmadığı serbest göz kapaklarının bulunması sayesinde kolaylıkla anlaşılır. Derisindeki pullar kemik içermelerinde dolayı daha sert ve parlaktır. Kuyruk kısmı baş ve gövde uzunluğunun toplamının iki katı kadardır. Sırt zemin rengi oldukça farklı olabilir. Mavi gri, sarımsı veya kırmızımsı kahverengi olabilir. Yan tarafları genellikle siyahımsı veya kırmızımsı kahverengidir. Mavimsi siyah olan karın tarafında beyazımsı sarı lekeler bulunabilir. Bazen sırtın orta kısmında boyuna kadar uzanan siyah renkte ince bir çizgi bulunur.

(Görüntüyü büyütmek için üzerine tıklayınız)

Gençlerde sırt taraf gümüşi renkte, açık sarı veya kırmızıdır, yan ve karın taraflar siyahımsı renktedir. Ayrınca sırtın ortasında başa kadar uzanan bir şerit veya iki çizgi bulunur. Yaşlı erkek fertlerde sırt rengi yanlardan daha koyudur ve ayrıca vücutlarında sıralar halinde mavi lekeler bulunur. Ergin hayvanın boyu 50 cm kadar olabilir.

(Görüntüyü büyütmek için üzerine tıklayınız)

Orman maki çayır gibi yerlerde nemli taş altı ve kökler arasında veya toprak içinde yaşar 2000 metre yüksekliğe kadar görülebilir. Yılan kadar hızlı değildir, ancak avının üzerine hızla atılabilir, solucan, küçük salyangozlar, kırkayaklar ve böcekler ile beslenir. Bu sebeple insanlar için çok faydalı canlılardır, uysaldır ve ele alındığında kesinlikle ısırmaz. Pulları kemik içerdiğinden yılan kadar bükülemez. Ovovivipardır yavrular kese içinde doğarlar fakat çok geçmeden keseyi yırtarak dışarı çıkarlar.

Gebelik süresi 2 aydır. Üreme mevsiminde bir dişi yaşına bağlı olarak 5-26 yavru meydana getirir.

(Görüntüyü büyütmek için üzerine tıklayınız)

Avrupa'nın büyük bir kısmıyla Batı Asya'da bulunur, üç coğrafi ırkı bulunur. Bunlar:

Anguis fragilis fragilis                            Güney kısım hariç Avrupa ve Kuzeybatı Afrika
Angıis fragilis colchicus                          Güneydoğu Avrupa'dan Kafkaslar ve İran'a kadar.
Anguis fragilis peloponnesiacus
            Yunanistan'da Mora (Pelopones) Yarımadası.


(Görüntüyü büyütmek için üzerine tıklayınız)

Türkiye'de Trakya, İstanbul, Bursa, Bolu, Ankara (Kızılcahamam), Amasya, Ordu, Rize ve Trabzon'da ve civar bölgelerde yaşamaktadır. Türkiye'de Kuzeybatı Anadolu'da Anguis fragilis fragilis alttürü, Karadeniz sahillerinde de Angıis fragilis colchicus alttürü yaşamaktadır.

(Görüntüyü büyütmek için üzerine tıklayınız)



Lütfen sitedeki bilgilerden kısmen yada tamamen alıntı yaparken, kaynağını belirtelim, emeğe saygı duyalım.


Anguidae  Menü'süne Dönmek İçin

Sürüngenler ile ilgili sormak istediğiniz herşey!