Ablepharus kitaibellii
(Bibron-Bory, 1833)
Vücut narin yapılı ve bacakları incedir, ayaklarında 5'er parmak bulunur. İki göz kapağı birleşerek saydam bir kapsül oluşturur bu özelliğiyle de yılan gözünü andırır. Gözün yalnız ön ve arka kısımlarında küçük pullar vardır ve gözün etrafında küçük pullardan oluşan tam bir halka yoktur. Kulak deliği ufaktır veya deriyle örtülüdür ancak yine de görülebilir, Sağ ve sol prefrontal plaklar birbirine temas etmez aralarında frontal plak vardır, göz ve temporal bölge arasında bulunan düşey sıradaki pulların sayısı hiç bir zaman 2 den fazla değildir. Dorsal pullar yaklaşık 20 adet olup çok ender 18 yada 19 olabilir, Interparietal palğın uzunluğu ve genişliği birbirine eşit olduğunda karemsi bir görünüşü vardır.

İnce ve narin yapılıdır, toplam boyu 10-12 cm kadardır. Sırtın esas rengi genelde siyahımsı kahverengi yada zeytuni yeşildir. Pulların kenarları altın renkli olup üzerinde ince siyah çizgiler bulunabilir. Çok kere burun deliğinden başlayıp, gözlerin üzerinden arkaya doğru uzanan birer siyah subtemporal şerit bulunur, bu şeridin kenarları beyaz olabilir ve arka bacağa kadar uzanmaktadır. Alt tarafın siyahımsı mavimsi gri, bazen de kırmızı portakal rengindedir. Vücudun alt tarafı siyahımsı-mavimsi nadir olarak portakal rengidirgridir. Boy 10-12 cm. kadardır.
  


Oldukça çeşitli biotoplarda yaşar. Kısa bitki örtüsü olan açık yerlerde, maki ve seyrek ağaçlıklı ormanlık bölgelerde, taşlar altında yada yere düşmüş yapraklar arasında bulunurlar. Besinlerini küçük böcekler ve yumuşak vücutlu omurgasız hayvanlar oluşturur. Bir dişi her seferinde 2-5 yumurta bırakır.
Balkanlar'dan Ege Denizi'ndeki adalar, Güney Batı Asya'ya kadar yayılır. Türkiye'de Ege, Akdeniz,  Marmara, Trakya ve Orta Anadolu'da yaşar.
 Türkiye'deki Alt türü Ablepharus kitaibellii kitaibellii dir.



Lütfen sitedeki bilgilerden kısmen yada tamamen alıntı yaparken, kaynağını belirtelim, emeğe saygı duyalım.

Ablepharus Menü'süne Dönmek İçin

Sürüngenler ile ilgili sormak istediğiniz herşey!