Ablepharus
Vücut narin yapılı ve bacakları incedir, bazı türlerinin ayaklarında 5 parmak olduğu gibi bazılarında 4-3 parmak olabilir. İki göz kapağı birleşerek saydam şeffaf bir kapsül oluşturur ve bu özelliğiyle yılan gözünü andırır. Kulak deliği ufak veya deriyle örtülüdür.

Türkiyede dört türü bulunur.


1) Dört ayak mevcut göz kapakları ortada birleşerek gözün önünde şeffaf bir kapsül oluşturmuştur.

1.1) Gözün etrafı küçük pullardan oluşan tam bir halka ile çevrilidir, Sağ ve solda bulunan prefrontal plaklar birbirleriyle temas halindedir. Dorsal pullar 22 ila 24 arası değişir, sırt rengi gri yada griye çalan açık kahverengidir bu fon üzerinde koyu ve beyaz lekeleri bulunan desenler bulunur bu lekeler kuyruküzerinde de bulunur gövde yanları sırta göre daha koyu renkli olup beyazımsı yatay çizgi ile ayrılmıştır. Alttaraf sarımsı beyaz olup üreme dönemlerinde kiremit rengidir. Boy 15 cm kadar olabilir.
Ablepharus bivittatus
.

1.2) Gözün etrafında küçük pullardan oluşan tam bir halka yoktur, kulak deliği görülebilir ama oldukça küçüktür, sağ ve sol prefrontal plaklar birbirine temas etmez aralarında frontal plak vardır, göz ve temporal bölge arasında bulunan düşey sıradaki pulların sayısı hiç bir zaman 2 den fazla değildir. Dorsal pullar yaklaşık 20 adet olup çok ender 18 yada 19 olabilir, Interparietal palğın uzunluğu ve genişliği birbirine eşit olduğunda karemsi bir görünüşü vardır. Suptemporal şerit siyah olup kenarları beyazdır ve arka bacağa kadar uzanmaktadır. Vücudun alt tarafı siyahımsı-mavimsi nadir olarak portakalrengidir. Boy 10-12 cm. kadardır.
Ablepharus kitaibellii

1.3) Gözün etrafında küçük pullardan oluşan tam bir  halka yok, kulak diğer türlere göre çok büyük olup hemen farkedilir, dorsal pulların sayısı 20 olmakla beraber ender de olsa 18-19 olan numunelere de rastlanır. Sırt rengi koyu kahverengi yada yeşile çalan gridir, karın pulları erkeklerde üreme dönemi kırmızımsı renk alır Göz ile temporal bölge arasında düşey olarak sıralanmış pulların sayısı 3-4 arasında değişmektedir, Interparietal plağın uzunluğu genişliğine göre fazla olduğundan dikdörtgenimsidir. Subtemporal şerit kirli beyaz olup burun deliğinden başlayıp kulak deliğini biraz geçecek uzunluktadır. Hayvanın toplam boyu 12 cm. kadardır.
Ablepharus budaki

1.4) Gözün etrafında küçük pullardan oluşan tam bir halka yoktur ve kulak deliği yarık şeklinde olup farketmek çok güçtür. Göz ile temporal bölge arasında düşey olarak sıralanmış pulların sayısı 4-5 arasında değişmektedir. Interparietal plağın uzunluğu genişliğine göre fazla olduğundan dikdörtgenimsidir, subtemporal şerit arka ayağa kadar uzanmayıp ön ayağın biraz gerisinde son bulur. Dorsal pullar her zaman sabit olup 18 adettir, sırtta uzunlamasına kesikli sıralar halinde siyah lekeler bulunur. Vücudun alt tarafı gri üreme dönemleri kırmızımsı portakal rengindedir. Hayvanın toplam boyu 11 cm. kadardır.
Ablepharus chernovi


Lütfen sitedeki bilgilerden kısmen yada tamamen alıntı yaparken, kaynağını belirtelim, emeğe saygı duyalım.

Scincidae Menü'süne Dönmek İçin

Sürüngenler ile ilgili sormak istediğiniz herşey!