Ablepharus budaki
Göçmen, Kumlutaş & Tosunoğlu 1996
Vücut narin yapılı ve bacakları incedir, ayaklarında 5'er parmak bulunur. İki göz kapağı birleşerek saydam şeffaf bir kapsül oluşturur bu özelliğiyle yılan gözünü andırır. Gözün etrafında küçük pullardan oluşan tam bir  halka yoktur, Kulak diğer türlere göre çok büyük olup hemen farkedilir, dorsal pulların sayısı 20 olmakla beraber ender de olsa 18-19 olan numunelere de rastlanır. Hayvanın toplam boyu 12 cm. kadardır.

Sırt rengi koyu kahverengi yada yeşile çalan gridir, karın pulları erkeklerde üreme dönemi kırmızımsı renk alır Göz ile temporal bölge arasında düşey olarak sıralanmış pulların sayısı 3-4 arasında değişmektedir, Interparietal plağın uzunluğu genişliğine göre fazla olduğundan dikdörtgenimsidir. Subtemporal şerit kirli beyaz olup burun deliğinden başlayıp kulak deliğini biraz geçecek uzunluktadır.

Kısa bitki örtüsü olan açık yerlerde, maki ve seyrek ağaçlıklı ormanlık bölgelerde, taşlar altında yada yere düşmüş yapraklar arasında yaşarlar. Besinlerini küçük böcekler ve yumuşak vücutlu omurgasız hayvanlar oluşturur. Bir dişi her seferinde 2-5 yumurta bırakır. Bacakları kısa olduğundan hızlı gitmek istediğinde gövdesiyle yılan gibi sürünerek hareket eder.


(Ablepharus budaki Resim Doç. Dr. Bayram Göçmen)

 Türkiye'nin Doğu Akdeniz bölgesinde bulunduğu gibi Kıbrıs'da Lübnan ve İsrail'de, 2000 metre yüksekliğe kadar bulunur.



Lütfen sitedeki bilgilerden kısmen yada tamamen alıntı yaparken, kaynağını belirtelim, emeğe saygı duyalım.

Ablepharus Menü'süne Dönmek İçin

Sürüngenler ile ilgili sormak istediğiniz herşey!