Stellagama stellio (LINNAEUS) 1758
Dikenli Keler


(Resmi büyütmek için üzerine tıklayınız)
Başın üzeri simetrik olmayan pullarla ve küçük plaklarla kaplıdır. Baş oldukça yassıdır, baş ve boyunun yanlarında dikenimsi pullar bulunur. Kulak deliği göz ile aynı boyda olabildiği gibi çoğu zaman biraz daha büyük olabilir. Boyun bölgesinde enine kıvrıntılar bulunur. Gövde kısmı da baş gibi yassıdır. Yan tarafında az çok dorsolateral kıvrıntılar bulunur. Vertebral bölge büyük ve küçük pullarla karışık olarak kaplanmıştır. Baş altı pulları karinalıdır, karın pulları ise düzdür.


(Şekli büyütmek için üzerine tıklayınız)

Gövde yanındaki pullar dikenli ve koniktir. Bacak üzerindeki pullar göze batacak şekilde karinalı ve dikenlidir.

   Kuyruğun dip kısmı basık ve daha kalındır, geri kalan kısım yuvarlak olup halka şeklinde dizilmiş dikenli ve karinalı pullardan oluşmuştur. Her iki halkadan bir kuyruk segmenti oluşmuştur. Kuyruk kolay kopmaz kuyruk boyu anüsten, hayvanın boynuna kadar olan gövde mesafesinin, iki katıdır.


(Resmi büyütmek için üzerine tıklayınız)

Gövde 35 cm. yada biraz daha fazla olabilir. Zemin rengi sarımsı yada siyahımsı kahverengidir. Bu rengin üzerinde siyah lekeler bulunur, gövde altı kirli sarı yada bejdir. Erkeklerde başın yanak bölgeleri şişkin olup, boğaz bölgeleri mavimsi gri ağ şeklinde desenlidir. Anüsün ön tarafında 3-5 sıra, karın tarafının orta kısmında 2 sıra halinde delikler bulunur. Sırttaki büyük pullar da bazen parlak mavi renkte olabilir. Anüsün önünde 3-5 sıra halinde ve karının ortasında 2 sıra halinde delikler bulunur.


   Taş duvarlarda ve kaya üstlerinde görüldüğü gibi bazı durumlarda ağaçlara tırmandığı da görülür. Kaya üzerinde başını aşağı indirip yukarı kaldırırken adeta şınav çekiyor gibidir. 1500 metre  yükseğe kadar görülür taş araları, kaya yarıklarında gizlenir, böcek ile beslenir ama meyve ve bitki de yerler. Yakalandıklarında kendilerini savunmak için ısırabilirler ama dişleri deriyi delemez, böyle bir durumda paniklemeyip diğer elimizle çenesini hayvana zarar vermeden açıp diğer parmağımızı kurtarabiliriz. Bir dişi 8-14 yumurta bırakır.

    Kuzey Afrika, Güneybatı Asya (Anadolu, Suriye, Irak) Güneydoğu Avrupa (Selanik, Ege Adaları) ve Korfu'ya kadar yayılmıştır, ülkemizde uygun biyotoplarda Anadolu'nun Batısında Stellagma stellio daani, Orta, Güney ve Güneydoğu bölgelerinde ise Stellagama stellio stellio alttürü yaşar.



Lütfen sitedeki bilgilerden kısmen yada tamamen alıntı yaparken, kaynağını belirtelim, emeğe saygı duyalım.

Laudakia Menü'süne Dönmek İçin

Sürüngenler ile ilgili sormak istediğiniz herşey!