Herpetolojiye Gönül ve Hayat Verenler

Ülkemizde Herpetolojiye hizmet etmiş çok değerli bilim adamlarımız vardır, bunların hepsini saymamız elbetteki sitenin hacmini aşacaktır ancak eserlerinden faydalandığım bu değerli bilim adamlarımızdan bazıları burada saymadan geçemeyeceğim.

Detaylı bilgi için isim yada fotografa tıklayınız.


Prof. Dr. Muhtar Başoğlu:

           

Türkiye’nin ilk Herpetolog bilim adamlarından Profesör Dr. Mutar Başoğlu 1913 yılında İzmir Ödemiş’de dünyaya geldi. 1932 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Tabi Bilimler Kısmı’nda üniversite hayatına başlayan Başoğlu 1936 yılında aynı bölümden mezun oldu. Askerlik görevini ifa ettikten sonra  1941 yılında asistan oldu “Sur le metabolisme de la corde nerveuse du ver de tere” teziyle doktor ünvanını aldı.

1946 yılında Prof. Dr. Frederick Simon Bodenheimer’in 1944 yılında yazdığı “Introduction into the knowledge of Amphibia and Reptilia of Turkey” yayınını “Türkiye’nin Amfibi ve Sürüngenleri Bilgisine Giriş” ismi ile Türkçe’ye çevirdi. Yine “Experiments on the composition of the alveolar air in Testudo graeca and Clemmys rivulata” yayını doçent olmasına yardımcı oldu.

1958 yılında Profesör W.Hellmich ile birlikte Doğu Anadolu’da Van Gölü civarında oldukça verimli bir araştırma gezisini üstlendi.

1961 yılında Ege Üniversitesi Fen Fakültesi kurucularından oldu ve 1981 yılına kadar Sistematik Zooloji Bölümüne başkanlık etti.

Bu yıllarda altı zooloji doktoruyla birlikte çalıştı ve Ege Üniversitesi’nde ilk Türk Herpetoloji Merkezi’ni kurdu. Bu enstitü bu gün Türkiye’de yaşayan tüm amfibi ve sürüngenleri kapsayan 20.000 üzerinde tür ve materyal koleksiyonunu içermektedir. Başoğlu ayrıca Sistematik Zooloji Bölümü’nde (Günümüzde Zooloji Bölümü)“Hayvan Fizyolojisi Laboratuarı” ‘nı da kurmuştur.

20 yıl boyunca takımıyla beraber Türk Herpetofaunası üzerine çalışmalar yapmış üç kitap yayınlamıştır bunlar.

“Türkiye Amfibileri” (1973)

“Türkiye Sürüngenleri, 1. Bölüm Kaplumbağa ve Kertenkeleler” (1977)

“Türkiye Sürüngenleri, 2. Bölüm Yılanlar”

(1980) Son iki kitap Prof. Dr. İbrahim Baran ile birlikte Türkçe hazırlanmış olup, Son kısımda İngilizce özeti de bulunmaktadır.

Başoğlu’nun tanıladığı türler arasında

Eremias velox suphani BASOGLU & HELLMICH 1968,
Mertensiella luschani atifi BASOGLU 1967,
Mertensiella luschani fazilae BASOGLU & ATATUR 1974,
Mertensiella luschani finikensis BASOGLU & ATATUR 1975,
Mertensiella luschani antalyana BASOGLU & BARAN 1976.

Ayrıca yine kendisinin onuruna bir çok ülkede yeni bulunan tür ve alttürlere kendisinin adı verilmiştir.

1. Anaitis basoglui LATTIN 1955 (Geometridae),
2. Carabus (Procerus) scrabrosus basoglui SCHWEIGER 1962 (Carabidae),
3. Prosicuophora basoglui PUYTORAC & ÖKTEM 1967 (Ciliophora),
4. Lacerta cappadocica muhtari EISELT 1978 (Lacertidae),
5. Ophisops elegans basoglui BARAN & BUDAK 1978 (Lacertidae),
6. Mertensiella luschani basoglui BARAN & ATATÜR 1980 (Salamandridae),
7. Cyrtodactylus basoglui BARAN & GRUBER 1982 (Gekkonidae),
8. Entodinium basoglui ÖKTEM & GÖÇMEN 1996 (Ciliophora).

Mütevazılığı, dostcanlılığı, bilim aşkıyla sadece ülkemizde değil tüm dünyada gönüllere yer etmiş olan değerli hocamız, 1980 yılında kaybettiği eşinin üzüntüsüne fazla dayanamayıp, 21 Şubat 1981 yılında aramızdan zamansız olarak ayrılmış, geride bir çok öğrenci ve yayın bırakmıştır.



Prof. Dr. İbrahim Baran:

1940 yılında Şanlıurfa'nın Kısas Köyü'nde doğan Prof. Baran, Diyarbakır Öğretmen Okulu'nu bitirdi. Ankara Yüksek Öğretmen Okulu'nun ilk öğrencilerinden olan Prof. Dr. İbrahim Baran, 1963 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Tabiye Bölümü ve Ankara Yüksek Öğretmen Okulu'nu bitirdi. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Sistematik Zooloji Kürsüsü'nde doktorasını tamamladıktan sonra Doktor unvanını aldı, 1975 yılında doçent, 1981 yılında profesör oldu. 1985 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev başladı. Evli ve 2 çocuk babası olan Prof. Dr. İbrahim Baran, Türkiye Biyologlar Derneği üyeliğinin yanı sıra Avrupa Herpetoloji Cemiyeti (SEH) kurucu üyesi, Dünya Herpetoloji Cemiyeti'nin Türkiye Temsilcisi ve Alman Herpetoloji ve Terranyum Cemiyeti üyesidir. Sürüngenleri çocukları gibi gören Prof. Dr. İbrahim Baran, Türkiye'nin uluslararası bilim dünyasınca tanınmış uzmanlarından biridir.


Prof. Dr. Mehmet K. Atatür

15 Şubat 1947 Tarihinde Ankara'da dünyaya gelen Mehmet Kutsay Atatür, 1972 yılında Ege Üniversitesi Tabii Bilimler'den mezun olmuş, 1973 yılında Zooloji dalında Yüksek Lisansını tamamlamıştır. 1978 yılında Ege Üniversitesi'nde doktora tezini verip Doktor unvanı alan Atatür, sırasıyla 1982 yılında Yardımcı Doçent olarak atanmış, 1985 yılında Doçent unvanlarını almıştır. 1994 yılında Hidrobiyoloji dalında Profesör unvanını alan Atatür: Sırasıyla Ege Üniversitesi Fen Fakültesi, Fakülte Kurul Üyeliği, Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği, İzmir İleri teknoloji Enstitüsü'nde Teknik Danışmanlık, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlenmiş, halen E.Ü. Fen Fak. Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı yapmaktadır.

Yayınlamış olduğu 7 kitabı, Uluslararası Science Citation Index ve Social Science Citation Index'ce taranan dergilerde yayınlanmış 9 makalesi, diğer bilimsel dergilerde yayınlanmış 16 makalesi, dergiler dışında yayınlanmış 6 önemli yayını, Uluslararası bilimsel toplantılarda yayınlanmış 5, ulusal bilimsel toplantılarda yayınlanmış 4 bildirisi, Sonuçlanmış 2 Araştırma Projesi. Bir Yüksek Lisans bir de Doktora tezi bulunmaktadır.

Prof. Dr. Mehmet Kutsay Atatür; New York Academy of Sciences, National Geographic Society, Library of Science ve Scientific American kuruluşlarına üyedir.


Prof. Dr. Abidin Budak

9 Kasım 1943 yılında İzmir Dikili'de dünyaya gelen Abidin Budak; İlk ve Orta Okulu Kınık'ta tamamlamış, Lise eğitimini ise İzmir Namık Kemal Lisesi'nde tamamlamıştır. 1965 yılında Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Tabii İlimler Bölümü'ne kayıt olan Abidin Budak, 1968 yılında FKB, Botanik, Zooloji, ve Jeoloji sertifikalarını da alarak mezun olmuş, Akademik hayatına Asistan olarak EÜ. Fen Fakültesi Sistematik Zooloji Kürsüsü'nde 1969 yılında başlamıştır. 1972 yılında EÜ. Fen Fak Zooloji Bölümünde Yüksek Lisansını tamamlamıştır. 1974 yılında doktora tezini tamamlayarak Doktor unvanını alan Budak, 1976-1978 yıları arasında Almanya'da Zoolojik Araştırma Enstitüsü ve Alexander Koenig Müzesin'de çalışmıştır. 1982 yılında "Yardımcı Doçent" olarak Öğretim Üyeliğine atandı. 1984 yılında "Üniversite Doçenti" unvanını aldı. 1990 yılında Profesor ünvanını almıştır.


Prof. Dr. Bayram Göçmen

23.Aralık 1965'de tarihinde Çanakkale-Limasol / Kıbrıs'da doğan Bayram Göçmen, 1977 yılında Bostancı Fikri Karayel İlkokulu'nu, 1980'de Güzelyurt Kurtuluş Ortaokulu'nu ve 1983'de K.K.T.C Güzelyurt Kurtuluş Lisesi'ni (O yıllarda K.T.F.D) bitirdi.

1983'de G.Ü.M.M.F. Mimarlık Bölümünde 1 yıl süreyle öğrenim gören Bayram Göçmen, 1985 yılında K.K.T.C.'de Askerlik hizmetini tamamladı.

20 Haziran 1989 Tarihinde Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nün Zooloji Anabilim Dalı'ndan "Bölüm ve Fakülte Birincisi" olarak mezun oldu. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı'nca açılan Öğretim Elemanı kadro sınavını kazanarak 1991 yılında "Araştırma Görevlisi" olarak çalışmaya başladı. 1991'yılında E. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Zooloji Birimi'nde Yüksek Lisans Tezini tamamladı.

1996'da K.K.T.C. Vatandaşlığı yanında T.C. Vatandaşı da oldu. 16 Eylül 1996'da, E. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Zooloji Birimi'nde, Doktora Tezi'ni tamamlayarak Doktor unvanını aldı. Aralık 1997'de Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı'nda "Yardımcı Doçent" olarak Öğretim Üyeliğine atandı. 2003'yılında "Üniversite Doçenti" unvanını aldı. Aynı yıl Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü "Bölüm Başkan Yardımcılığı" 'na atandı. Temmuz 2004 tarihinde "Doçentlik Kadrosuna" atanan Doç. Dr. Bayram Göçmen, 20 Ocak 2009 tarihinde Profesör olmuştur. 2019 yılında vefat etmiştir.


Prof. Dr. Kurtuluş Olgun


10 Temmuz 1960 Yılı’nda Aydın'ın Nazilli ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Nazilli’de tamamladı. 1980 Yılında girdiği Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden 1984 yılında mezun oldu ve aynı yıl Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisans çalışmalarına başladı. 1985 yılında Cumhuriyet Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’ne araştırma görevlisi olarak girdi. 1987 yılında yüksek lisans, 1992 yılında doktora çalışmasını tamamladı.

1992 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü’ne yardımcı doçent olarak atandı. 1998 yılında Adnan Menderes Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Zooloji Anabilim Dalı’nda doçent, 2004 yılında da profesör oldu.

Evli ve 2 çocuk babası olan ve 13 yıldan buyana Adnan Menderes Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü’nde çalışmakta olan Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, aynı zamanda Türkiye Herpetoloji Derneği Başkanlığı’nı da yürütmektedir.


Prof. Dr. Cemal Varol Tok

06 Eylül 1963 tarihinde Umurlu Aydın'da doğan Cemal Varol Tok; 1974 yılında İzmir Bornova Yavuz Selim İlkokulundan mezun olduktan sonra 1977 yılında Bornova Suphi Koyuncu Lisesi'nin Orta Bölümünü bitirdi. 1980 yılında İzmir Atatürk Lisesi'nden mezun oldu. 1981 yılında Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji bölümüne başladı aynı bölümden 1985 yılında mezun oldu. 1988 yılında Yüksek Lisans, 1993'de "Datça Yarımadasının Herpetofaunası" üzerine doktora tezini tamamlayarak Doktor unvanını aldı. 1994'de askerlik görevini tamamladıktan sonra, 1996'da Doçent oldu. 2002 yılında Profesör unvanını aldı .

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nde sırasıyla Fen-Edebiyat Fak. Zooloji Anabilim Dalı Başkanlığı, Fen-Edebiyat Fak. Biyoloji Bölüm Başkan Yardımcılığı, Fen-Edebiyat Fak. Biyoloji Bölüm Başkanlığı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini üstlenmiş, Halen Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığı ve Su Ürünleri Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeliği yapmaktadır.


Prof. Dr. Yusuf Kumlutaş


İzmir doğumlu olan Yusuf Kumlutaş, sırasıyla:

Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Zooloji Ana bilim Dalı, Bornova-İzmir (1981-1985) lisans eğitimini tamamlamış, 1985-1988 yılları arasında Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Ana bilim Dalı, Bornova-İzmir Yüksek lisansını yapmış, 1988-1993 arası Doktora tezini vererek Doktor unvanını almıştır. 1998 yılında Doçentlik kadrosuna getirilen Kumlutaş, 2005 yılında  Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Bölümü, Biyoloji Eğitimi Ana bilim Dalı, Buca-İzmir 'de Profesör olmuştur.

Çeşitli kadrolarda görev yapan Kumlutaş sırasıyla;

Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Bölümü, Biyoloji Eğitimi Ana bilim Dalı, Buca-İzmir'de 1986-1994 tarihleri arasında Araştırma görevlisi.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Bölümü, Biyoloji Eğitimi Ana bilim Dalı, Buca-İzmir'de 1994-1996 tarihleri arasında Öğretim görevlisi.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Bölümü, Biyoloji Eğitimi Ana bilim Dalı, Buca-İzmir'de 1996-1999 tarihleri arasında: Yardımcı Doçent Doktor,

Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Bölümü, Biyoloji Eğitimi Ana bilim Dalı, Buca-İzmir'de 1999-2005 tarihleri arasında Doçent Doktor

Son olarak Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Bölümü, Biyoloji Eğitimi Ana bilim Dalı, Buca-İzmir'de 2005'den veri Profesör olarak görev yapmaktadır.

Prof. Dr. Kumlutaş ayrıca aşağıdaki idari görevlerde de bulunmuştur:

Buca Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölüm Başkan V (1997)
Buca Eğitim Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeliği (2001-2004)
Buca Eğitim Fakültesi Vakıf Yönetim Kurulu Üyeliği (2001-2005
Eğitim Bilimleri Enstitüsü Etik Kurulu Üyeliği (2005- )
Fauna-Flora Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı (2004-)


Lütfen sitedeki bilgilerden kısmen yada tamamen alıntı yaparken, kaynağını belirtelim, emeğe saygı duyalım.

Ana Menü'ye Dönmek İçin

Bana E-Mail Atmak İçin!