Chalcides ocellatus (FORSKAL) 1775
Benekli Kertenkele

Chalcides LAURENTI 1768

Platin kemikler damağın orta hattında birbirleriyle birleşmezler, arada boşluk vardır. Alt göz kapağında saydam bir disk bulunur. Kulak deliği az çok belirgindir. Burun deliği Rostral ile küçük nasal plak arasında bulunur (Rostrale ile temasta). Praefrontal ve frontoparietal plaklar bulunmaz. Beş parmaklıdan hiç parmağı olmayan türlere kadar 12 kadar türü bulunur Güney Avrupa'dan, Kuzey Afrika, Güneybatı Asya (Suriye, Anadolu, İsrail, Arabistan üzerinden Sind'e kadar) Türkiyede sadece Chalcides ocellatus türü yaşar.


Chalcides ocellatus (FORSKAL) 1775
Benekli Kertenkele

Bacaklar kısa ama beş parmaklıdır, Gövdenin omuz kısmında (Ön bacak kaidesinin arkasında) geriye doğru uzanan belirgin bir girinti bulunur. Ön bacakla vücuda doğru basılacak olursa kısmen bu girinti içine girerler. Burun deliği rostrale ile birinci üst labiale'nin birleştiği çizginin üzerinde yer alır (Rostrale ile temastadır). Nasal plak küçük, yarım ay şeklindedir.(Yarım ayın açıklığı Rostrale'ye dönüktür) Üçgen biçimindeki kulak deliği belirgindir. Vücudu örten pullar düz veya hafif kabarık çizgilidir. Gövde ortasında pul sayıları 28-32 arasındadır
Renk ve desen coğrafi ırklara göre değişir nominat ırkta (Chalcides ocellatus ocellatus),üst tarafın zemin rengi genellikle açık kahverengi veya açık gridir. Bunun üzerinde enine uzanan koyu lekeler bulunur. Lekelerin örttüğü pullarda beyaz çizgi veya noktalar bulunur. Alt taraf kirli beyaz ve lekesizdir. Toplam uzunluk 20 cm kadardır.
Az bitkili, kumluk ve taşlık yerlerde yaşar. Genellikle taşların altında gizlenir. Dışarıda bulunup ürkütüldüğünde ise hemen bir deliğe girer. Yavaş giderken kısa bacaklarını kullanır, hızlı gitmesi gerektiğindeyse yılan gibi gövdesi üzerinde kıvrılarak ilerler. Kumluk yerlede gövde hareketiyle kendini kuma gömerek aniden gözden kaybolur. Yumuşak kumlu yerlerde nemli bitki kölerinde bulunur buradaki böcek larvalarıyla beslenir.Ovovivipardır bir defada 3-10 yavru meydana getirir.
    Kuzey Afrika, Batı Asya, Yunanistan Akdenizde bazı adalar (Sardunya, Sicilya, Rodos, Girit vs.)  Batı Pakistan'a kadar yayılır. Bu bölge içinde birkaç alttüre ayrılmıştır. Türkiye'de bulunan alttür Chalcides ocellatus ocellatus olarak belirlenmiştir, Türkiye'de Ceylanpınar Devlet Üretme Çiftliği'nden, Akdeniz sahilleri boyunca, Çeşme (İzmir) sahillerine kadar yayılmıştır. 1200 m. yüklsekliğe kadar görülebilir.

Lütfen sitedeki bilgilerden kısmen yada tamamen alıntı yaparken, kaynağını belirtelim, emeğe saygı duyalım.

Scincidae Menü'süne Dönmek İçin

Sürüngenler ile ilgili sormak istediğiniz herşey!