Eumeces schneideri (DAUDIN, 1802)
Sarı Kertenkele


Boyu yaklaşık olarak 42 cm civarında olan iri ve kalın yapılı bir kertenkeledir. Rostrale burun deliğine değmez, alt gözkapağı pulludur, kulak deliği büyük ve ovaldir, ön kısmında üçgen biçiminde 3-6 pul bulunur. Gövde pulları düz, vücut etrafında 24-26 nadiren 22-28 sıralıdır. Ergin olanlarında sırt taraf kahverenginden gri veya sarımsı kahverengiye kadar değişik renklerde olabilir. Bu zemin üzerinde kırmızımsı veya sarımsı lekeler vardır. Vücut yanlarında genelde uzunlamasına sarımsı bir bant vardır. Alt taraf sarı açık renklidir. Eumeces schneideri pavimentatus alt türünde gençlerin sırtı parlak açık kahverengi ve sıralar halinde koyu renklidir.

Çalılık veya bahçe gibi açık arazilerde taşlık kısımlarda yaşarlar. Taş altlarında kendi kazdıkları veya başka hayvanların kazdıkları deliklerde gizlenirler. Böcek ve omurgasız hayvanlar ve küçük kertenkelelerle beslenirler. Ele alındığında şiddetle ısırırlar bazen çenelerini ayırmak zor olabilir. Dişileri 6-20 arası yumurta bırakırlar.

Kuzay Afrika, Kıbrıs Adası ve Batı Asya'dan Orta Asya'ya kadar yayılır, vertikal dağılım 1800 n'ye kadar ulaşabilir. Türkiye'de iki alttürü yaşar bunlar:

Eumeces schneideri princeps (EICHWALD, 1839) Doğu Anadolu, Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu.
Eumeces schneideri pavimentatus (GEOFFROY-ST. HILAIRE, 1827) Doğu Akdeniz; Adana ve Hatay
de yaşarlar.



Lütfen sitedeki bilgilerden kısmen yada tamamen alıntı yaparken, kaynağını belirtelim, emeğe saygı duyalım.

Scincidae Menü'süne Dönmek İçin

Sürüngenler ile ilgili sormak istediğiniz herşey!