Eublepharis angramainyu
Leopar Keleri

Bu bölümde Leopar Keleri ile ilgili bütün anlatımlar, şekiller ve resimlerin bir kısmı bu Keler'in ülkemizde bulunmasına vesile olan bilim adamlarımımızdan; Merhum Prof. Dr. Bayram GÖÇMEN'in şahsi web sitesinden alınmıştır.
Yukarıdaki linki yada aşağıdaki resmi tıklayarak, bu siteyi ziyaret edebilirsiniz.

Doç. Dr. Bayram GÖÇMEN, Dr. Murat TOSUNOĞLU ve Araştırma Görevlisi Dinçer AYAZ'dan oluşan bir ekip, görevli olarak, 7-13 Haziran 2001 tarihleri arasında Adana-Gaziantep-Şanlıurfa ve Hatay'ı kapsayan araştırma gezisi gerçekleştirmişler. Suriye sınırından yaklaşık 30 km kuzeyde yeralan, Karadağ (Arsanlı, Birecik-Urfa)'da, yaklaşık 400 metre rakımda, gece 23 oC hava sıcaklığında, kireçtaşı bünyeli taşlık bir arazide, Anadolu için ilk kayıt olacak şekilde, yeni bir kertenkele türü olan Leopar Keleri (Eublepharis angramainyu)'ni yakalamışlardır. Yakalanan örnek ergin dişidir. Yaklaşık %40 rejenere olmuş 6.6 cm bir kuyruğa sahip örneğin, toplam vücut uzunluğu 21.5 cm civarındadır. ZDEU Müzesinde saklanmaktadır.

Eublepharis angramainyu [Latince Eu= gerçek, bleb= gözkapağı, pharis=taşımak, angramainyu=karanlığın ruhu anlamındadır] gerçek göz kapaklarının ve vücudun sırt tarafında leopar desenini andıracak tarzda, mat sarı bir zemin üzerinde uzunlamasına dizili leylak renkli lekeler bulunması nedeniyle bilinen gekkolardan (gece kelerleri) oldukça farklıdır. Bu nedenle ayrı bir aile (Eublepharidae) içerisinde sınıflandırılır. (Bazı bilim adamları ise Gekkonidae familyasının altında  Eublepharinae alt familyasına dahil ederler.) Yapışmaya yarayan parmak altı lamellerinde karina (çıkıntı) yoktur. Dünyanın en büyük gece keleri olup, erginlerde toplam vücut uzunluğu 21-25 cm civarındadır. Taşlık tepelerde ve harabelerde yaşar. Geceleri aktiftir ve çoğu kez gece yarısından bir saat önce görülebilir. Taşlar arasındaki kınkanatlı böcekler, akrepler, büyük örümcekler ve bazen de aynı türden veya başka türden küçük gece kelerleri ile beslenir. Yumurtlama Mayıs sonu Haziran ayı başlangıcı arasındaki dönemde gerçekleşir. Bu tür normal olarak İran ve Irak'taki Mezopotamya'da, Kuzeydoğu Suriye'de Irak-Suriye sınırı civarında ve Iran-Irak sınırı boyunca uzanan Zagros Dağları'nın batı eteklerinden bilinir. Suriye'de bulunduğuna ilişkin hiçbir kayıt yoktur. Türkiye'de Güneydoğu Anadolu'nun batısında keşfedilmiş olması, esasen bu türün Suriye'de de bulunabileceğine işaret eder. Suriye'den bu konuda tek örneğe dayalı delil materyali Irak-Suriye sınırına yakın bir bölgede Habur Nehri Bölgesindendir (Martens ve Kock, 1990). Olasılıkla Fırat bu türün dağılışı için doğal bir engel oluşturur. Yakalanan örnek gerek pullanma gerekse renk-desen bakımından önceden tanımlanan Leopar Kelerinden görece farklılıklar içerir.

Eublepharis cinsinin türlerini ayırdedebilmek için aşağıdaki şekilden faydalanabiliriz.

Şekli Türkçeleştiren Okan Çetin


Lütfen sitedeki bilgilerden kısmen yada tamamen alıntı yaparken, kaynağını belirtelim, emeğe saygı duyalım.

Gekkonidae Menü'süne Dönmek İçin

Sürüngenler ile ilgili sormak istediğiniz herşey!